Carl Høgset

Carl Høgset (3. november 1941 –  2.  juni 2021) kjent sanger og kordirigent startet Alle-kan-synge-kurset i februar 2002. Han hadde over tredve års erfaring som sanglærer og har hatt elever i mange land. Hans lille hefte ”Sangteknikk” er oversatt til 10 språk, bl.a. til Japansk! Til heftet hører en CD hvor han selv synger eksemplene for mannsstemmer. Anne Vada synger de tilsvarende for kvinner. Eksemplene fins også på DVD og MP4 som finnes under Headingen KURSMATERIELL på våre hjemmeside.

Carl Høgset

Carl Høgset

Som Norges første profesjonelle kontratenor holdt Høgset sin debutkonsert i 1977. I vokalkvartetten Quattro Stagioni sang han vekselvis kontratenor og baryton.

Carl Høgset begynte sitt sangerliv som guttesopran i Sølvguttene. Fra han var ti til han var tredve var han aktiv sanger i dette koret. I 1971 startet han Grex Vocalis og begynte for seg selv. Fra 1982 til 1985 ledet han også Den Norske Studentersangforening. Fra 1985 til 1987 ledet han Schola Cantorum, og fra 1987 til 2004 var han dirigent for Norges Ungdomskor. Fra 2000 til 2003 ledet han Øystre Slidre Sanglag, og sesongen 2003 / 2004 dirigerte han Sølvguttene. I januar 2012 kom han tilbake som dirigent for Den Norske Studentersangforening.

Høgset er et kjent navn på den internasjonale korscenen. Med Grex Vocalis har han vunnet 1. pris i en rekke internasjonale korkonkurranser i Italia, Spania og Tyskland. Koret kan også skilte med tre Spellemannpriser. Også med Norges Ungdomskor har Carl Høgset vunnet priser i internasjonale korkonkurranser.

Carl Høgset har drevet sangforskning sammen professor Johan Sundberg i Stockholm. Han holdt ofte kurs i sangteknikk og korledelse rundt om i verden, og er jevnlig med i juryer ved korkonkurranser både hjemme og ute, siste gang i mai 2021 i konkurransen i Tokyo for japanske kordirigenter. 

I 2007 ble Carl Høgset utnevnt til Ridder av 1. klasse av den Kongelige St. Olavs orden for sin innsats i norsk musikkliv.

Carl Høgset

Relevante linker
– Grex Vocalis
– Quattro Stagioni

NRK Interaktiv:
– Alle kan synge

Posted in Oslo.